Logowanie
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-24, 16:56 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
Zdecydowałem się założyś taki temat ponieważ nie mam pomysłu co to może być.
Objaw jest taki: mam drugą kartę do tego samego numeru, zrobioną w salonie T-mobile. Nazywa się to jeszcze po staremu ERA TANDEM.
Korzystałem już z tego rozwiązania w innym samochodzie i z innym numerem, ale tam był normalny aparat telefoniczny. Taka komórka samochodowa. Z obecnym numerem też wszystko działało jak miałem S80. Wsadziłem drugą kartę i wszystko działało, przychodzące i wychodzące. W aktualnym samochodzie V70 po włożeniu karty Tandem działa telefon, książka i wszystkie funkcje. Połączenia przychodzą, ale nie mogę dzwonić. Nie dzialają połączenia wychodzące. Po wlożeniu karty Playa działa wszystko. Pojechałem nawet do serwisu ASO na serwis 2.0, bo słyszałem, że to czasem pomaga. Nie pomogło. Jest to o tyle dziwne, że ta sama karta w S80 działała bez zarzutu, czyli to raczej nie z winy operatora, który coś blokuje.
Jeśli macie jakiś pomysł to proszę o sugestie.

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
coonrado
PostNapisane: 2013-05-24, 17:15 
Offline
Moderatorzy
Moderatorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.02.2010, 22:56
Posty: 7806
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 Black Edition
Silnik: D5 AW55-50SN
KW/KM/NM: 163 łosie pod maską
Rok: 2002
Był na spocie: 14
Średnie spalanie: 8,55 l/100km
Przebieg: 265000
Nr z parady volvo: 59
Lenyo, czy po wylogowaniu pierwszej karty sim też masz taki sam problem? Spróbuj podmienić same karty pomiędzy sobą na początek. A może jest założona blokada w samym module GSM w aucie na rozmowy wychodzące? Sprawdź konfigurację telefonu.

_________________
VIDA - profesjonalna diagnostyka Volvo, wgrywanie języka polskiego - Kraków
Obrazek
Sprzedam oryginalny akumulator VOLVO 90Ah 800A


Góra
 Zobacz profil  
 
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-24, 19:31 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
coonrado, no właśnie, rzecz w tym, że wylogowywałem kartę w telefonie, podmieniałem i zamieniałem, nawet wkładałem kartę syna też z T-mobila i nie działa
Wyjścia w GSM raczej nie są zablokowane, bo jak włożyli kartę Playa w ASO to normalnie wybierał.
Nie sprawdzałem innych operatorów, jak gdzieś dorwę kogoś z inną kartą to spróbuję.
Zastanawia mnie tylko, że w moim s80 z 2000 r wszystko działało. Na oko telefon taki sam.

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
coonrado
PostNapisane: 2013-05-24, 19:39 
Offline
Moderatorzy
Moderatorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.02.2010, 22:56
Posty: 7806
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 Black Edition
Silnik: D5 AW55-50SN
KW/KM/NM: 163 łosie pod maską
Rok: 2002
Był na spocie: 14
Średnie spalanie: 8,55 l/100km
Przebieg: 265000
Nr z parady volvo: 59
Lenyo, ja miałem kiedyś problem z zasięgiem w sieci Play. Telefon w moim aucie to moduł firmy Ericsson 2G. Jest to stara technologia w porównaniu do tej co jest obecnie czyli 4G a Play w większych miastach ma właśnie taką infrastrukturę. Dlatego nie miałem zasięgu tam gdzie normalnie T-Mobile, Orange czy Plus miały zasięg.

_________________
VIDA - profesjonalna diagnostyka Volvo, wgrywanie języka polskiego - Kraków
Obrazek
Sprzedam oryginalny akumulator VOLVO 90Ah 800A


Góra
 Zobacz profil  
 
BolzZ
PostNapisane: 2013-05-24, 21:50 
Offline
VOLV
VOLV
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27.02.2009, 08:53
Posty: 896
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 oraz V70
Silnik: 2.4 oraz 2.4
KW/KM/NM: 125/170/230
Rok: 0
Był na spocie: 11
Średnie spalanie: 10
Przebieg: 210000
Nr z parady volvo: 0
Tylko że tu akurat z timobajlem jest kłopot, a plej działa ;)

_________________
bloggerek z fotkami


Góra
 Zobacz profil  
 
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-25, 14:05 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
No właśnie, nie wiem jaka jest różnica w tych modułach, nie wiem jaki jest u mnie. Czy jest jakaś różnica jeżeli do modułu ericson 2G wsadzę kartę T-Mobila?

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
coonrado
PostNapisane: 2013-05-25, 15:51 
Offline
Moderatorzy
Moderatorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.02.2010, 22:56
Posty: 7806
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 Black Edition
Silnik: D5 AW55-50SN
KW/KM/NM: 163 łosie pod maską
Rok: 2002
Był na spocie: 14
Średnie spalanie: 8,55 l/100km
Przebieg: 265000
Nr z parady volvo: 59
Lenyo, dla modułu GSM nie powinno być różnicy czy wrzucisz taką czy inną kartę (chyba że masz simlocka :P ).
Chodziło mi o infrastrukturę operatora, telefon 2G nie będzie działał w tych miejscach gdzie Twój operator ma infrastrukturę 3G lub 4G, ponieważ nie jest kompatybilny, niestety tak jest ze starymi telefonami.

_________________
VIDA - profesjonalna diagnostyka Volvo, wgrywanie języka polskiego - Kraków
Obrazek
Sprzedam oryginalny akumulator VOLVO 90Ah 800A


Góra
 Zobacz profil  
 
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-25, 20:42 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
coonrado, Ale jak się to ma do połączeń wychodzących, czy ma to jakiś związek? Tak jak wyżej pisałem połączenia przychodzące działają bez zarzutu. Jedynie po wybraniu numeru z klawiatury, czy z książki, wycisza radio i za chwilę się rozłącza, jakby nigdy nic, a jak wsadzę kartę Playa to łączy bez problemu. Czy można wsadzić jakiś inny telefon, z innego volvo, na próbę?

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
coonrado
PostNapisane: 2013-05-25, 20:51 
Offline
Moderatorzy
Moderatorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.02.2010, 22:56
Posty: 7806
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 Black Edition
Silnik: D5 AW55-50SN
KW/KM/NM: 163 łosie pod maską
Rok: 2002
Był na spocie: 14
Średnie spalanie: 8,55 l/100km
Przebieg: 265000
Nr z parady volvo: 59
Lenyo, to akurat było ogólne spostrzeżenie. Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze czy jak włożysz obie karty do zwykłych telefonów komórkowych to też z tego jednego nie da się dzwonić.

_________________
VIDA - profesjonalna diagnostyka Volvo, wgrywanie języka polskiego - Kraków
Obrazek
Sprzedam oryginalny akumulator VOLVO 90Ah 800A


Góra
 Zobacz profil  
 
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-27, 16:41 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
Sprawdzałem, obie karty w telefonach ręcznych działają. Na moje oko to jednak wina jest po stronie telefonu samochodowego. Chyba będę musiał się umowić z kimś kto też ma taki telefon. Najprościej chyba będzie wybrać się na comiesięczny zlot pod most :-) i tam skorzystać z życzliwości, któregoś z kolegów i sprawdzić czy u niego działa moja karta T-mobile.

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
coonrado
PostNapisane: 2013-05-27, 17:51 
Offline
Moderatorzy
Moderatorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.02.2010, 22:56
Posty: 7806
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 Black Edition
Silnik: D5 AW55-50SN
KW/KM/NM: 163 łosie pod maską
Rok: 2002
Był na spocie: 14
Średnie spalanie: 8,55 l/100km
Przebieg: 265000
Nr z parady volvo: 59
Lenyo, obydwie naraz?

_________________
VIDA - profesjonalna diagnostyka Volvo, wgrywanie języka polskiego - Kraków
Obrazek
Sprzedam oryginalny akumulator VOLVO 90Ah 800A


Góra
 Zobacz profil  
 
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-27, 21:54 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
No, nie naraz. Najpierw jedna, potem druga.

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
coonrado
PostNapisane: 2013-05-27, 22:02 
Offline
Moderatorzy
Moderatorzy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.02.2010, 22:56
Posty: 7806
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80 Black Edition
Silnik: D5 AW55-50SN
KW/KM/NM: 163 łosie pod maską
Rok: 2002
Był na spocie: 14
Średnie spalanie: 8,55 l/100km
Przebieg: 265000
Nr z parady volvo: 59
Lenyo, problem może tkwić w konfiguracji u operatora, żeby rzeczywiście sprawdzić jak jest u Ciebie to musisz mieć 2 telefonu i oba zalogować do sieci. Pamiętam, że kiedyś było coś takiego, że ostatnia logująca się karta SIM była domyślą na połączenia przychodzące ale z dwóch jednocześnie można było dzwonić. Tak było kiedyś, nie mam pojęcia jak jest w tej chwili.

_________________
VIDA - profesjonalna diagnostyka Volvo, wgrywanie języka polskiego - Kraków
Obrazek
Sprzedam oryginalny akumulator VOLVO 90Ah 800A


Góra
 Zobacz profil  
 
Lenyo
PostNapisane: 2013-05-27, 22:27 
Offline
V
V

Dołączył(a): 25.05.2012, 10:40
Posty: 53
Lokalizacja: mazowieckie
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S80/v70 II
Silnik: 2.4 benz. bez T/ D5 2.4 ON
KW/KM/NM: 125/170 / 163
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
coonrado, Dzięki, tak nie robiłem. Sprawdzę.

_________________
Pozdrawiam
Lenyo


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Paweł 54 i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL